Мобінг на роботі: як не стати «жертвою» в колективі

Мобінг на роботі: як не стати «жертвою» в колективі

У більш розвинених країнах тема мобінгу обговорюється і досліджується давно. У Німеччині, Франції та Швеції вже прийняті закони про моральне переслідування на роботі, що захищають його жертв. Є країни, де такі закони розробляються. В Україні мобінг залишається тільки проблемою конкретних людей, що стали жертвами цькування на роботі.

Феномен мобінгу не новий, він існував завжди. Практично кожна людина, хоча б один раз зіштовхувалася з тим чи іншим його проявом, так як мобінг зустрічається в будь-якому колективі людей, в основному на роботі; буває також в армійському середовищі, школах і навіть в дитячих садках.

Мобінг проявляється в бойкотах, необгрунтованих докорах, глузуваннях, знущаннях, доносах на жертву або в наданні завідомо неправдивої інформації про неї.

Види мобінгу

Розрізняють два види мобінгу: «горизонтальний» – серед співробітників одного рівня, і «вертикальний» – серед працівників різних рівнів.

Жертвою може стати будь-яка людина. Однак помічено, що на роботі мобінгу піддаються нові або молоді співробітники. У цю ситуацію можуть потрапити й досвідчені працівники, до яких керівництво проявило інтерес і прихильність. Вищезгаданий вид мобінгу є «горизонтальним».

Призвідниками цькування в багатьох випадках стають старіші співробітники, так як вони відчувають страх перед усім новим і занепокоєння з приводу можливої втрати своєї посади. А новий, якщо ще він і молодий, активний, нестандартний співробітник в їхніх очах – це конкурент.

Іноді такі прояви носять тимчасовий характер. Відбувається своєрідне «посвячення» в члени колективу, після чого ситуація стабілізується. Горизонтальний вид мобінгу особливо поширений в сферах, де робота пов'язана з ризиком для життя (на флоті, в службах МНС тощо).

«Вертикальний» мобінг виникає тоді, коли необхідно звільнити місце для просування по службі або прибрати «неугодних». Наприклад: керівництву потрібно набрати нову команду, заощадивши кошти на кадрах. За допомогою причіпок, підтасування невиконаних завдань і просто цькування нескладно змусити «зайву» людину звільнитися з роботи. Ще один варіант – це «підсиджування» заступниками свого керівника.

Причини мобінгу

Самоствердження. Людина, яка здійснює терор по відношенню до інших людей, насправді сама є жертвою. Вона жертва своїх комплексів, невдалого особистого життя, непрофесіоналізму. Принижуючи іншого, агресор намагається піднятися на його тлі, або, як ще прийнято говорити, «пропіарити себе за чужий рахунок».

Непрофесійне керівництво. Таке керівництво воліє перекладати на підлеглих відповідальність за свої помилки. Відчуваючи свою некомпетентність як керівника агресор першим починає гру: «Все буде виконано. Хоча ви бачите, з якими мерзотниками мені доводиться працювати!»

Ефект «білої ворони». Мається на увазі дискримінація за будь-якими яскраво вираженими ознаками. Ними можуть бути: етнічні невідповідності (національність, колір шкіри); статева ознака (наприклад, коли в чоловічому колективі працює одна жінка); непопулярні погляди; незвична поведінка; занадто незвична манера одягатися тощо.

Принцип «свій-чужий». Більше властивий для підліткового віку, однак проявляється і у дорослих колективах.

Дідівщина. Агресор сам колись був жертвою мобінгу і тепер вважає своїм обов'язком передати сумну «естафету» жертві.

Чим небезпечний мобінг?

Людина, яка піддається мобінгу, постійно перебуває в стресовому стані. Хронічний стрес, в свою чергу, тягне за собою прояв таких психосоматичних захворювань, як неврози, гіпертонія, інфаркти, інсульти тощо. Відомі випадки суїцидальних випадків жертв мобінгу, які особливо часті в Японії.

Що робити, якщо ви стали об'єктом мобінгу?

Необхідно розібратися в причинах. Знаючи їх, ви зможете щось зробити. При будь-яких проявах мобінгу намагайтеся зберігати спокій. Бережіть свої нерви – вони вам ще знадобляться. Крім того, якщо ви будете перебувати в стані абсолютної рівноваги, то не виключено, що у кривдника пропаде до вас інтерес. А якщо опуститеся до скандалів і криків, тим самим ви почнете енергетично підживлювати «вампіра». Адже для будь-якого мобінгера скандал – як пальне для вогню. Будьте професійні у своїй справі. Професіонала неможливо вибити з колії! Якщо мобінг прийняв форму «босинг», то, можливо, вашій фірмі загрожує фінансова криза. І справа тут зовсім не в вас. У даній ситуації краще почати пошук іншого місця роботи, де вас будуть цінувати як фахівця.

В даний час світ переживає економічну кризу. Страждає велика кількість підприємств і, відповідно, людей. Явища мобінгу будуть посилюватися. У такій ситуації необхідно вчитися використовувати кризу як шанс... Кому і який дається шанс – кожен вирішує сам. Тим людям, яким важко справлятися з кризовими ситуаціями, варто звертатися за допомогою до фахівців, а не чекати проявів неврозу або інших захворювань. І ні в якому разі не слід забувати, що з будь-якої складної ситуації є як мінімум два виходи. А якщо подумати, то можна знайти й більше.

https://hrliga.com/

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад