Українці вже отримують зарплати, як до кризи: у кого цієї весни оклади зростуть ще більше

Українці вже отримують зарплати, як до кризи: у кого цієї весни оклади зростуть ще більше

Про це говорить аналіз даних Держслужби статистики. Водночас економісти стверджують, що середні показники по зарплаті все менше відповідають реальній картині через все більше розшарування доходів населення. А фахівці з ринку праці прогнозують, що різниця в зарплатах і далі буде зростати залежно від затребуваності професій.

Скільки платять

Середньостатистичний українець, який офіційно працює за наймом, за підсумками 2018 року заробив в середньому 8865 грн/міс., підрахували в Держстаті. При цьому в грудні 2018 р. середня зарплата склала 10 573 грн, а в січні 2019-го вона виявилася меншою на 1350 грн, знизившись до 9223 грн. Експерти кажуть, що це традиційне зниження за рахунок того, що в грудні працівникам виплачують премії і бонуси, а в січні – ні, а також в січні через свята менше робочих днів. За 2018 рік середня номінальна зарплата зросла на 19%, майже вдвічі менше, ніж у 2017 році (36%). У 2016 р. зростання зарплат було на 24%, в 2015-му-на 25%, а в 2014-му – на 7%. А ось реальна зарплата, тобто з урахуванням інфляції, підвищувалася набагато повільніше. Як підрахував економічний експерт Олексій Дорошенко, в 2014 році реальна зарплата (рік до року) впала на 20%, в 2015-му – на 27%.

«Тільки з 2016-го почалося поступове зростання реальних заробітків, вони стали більшими на 12%, – аналізує Дорошенко. – В 2017 році було зростання на 25%, в 2018-му – на 14%. Тобто минулого року люди, які отримують середню по країні зарплату, начебто мали відчути повернення її купівельної спроможності на рівень 2014 року. Водночас середні показники все менше відповідають реальній картині через те, що дедалі збільшується розшарування доходів населення».

На думку експерта, для більшої реалістичності Держстатистики повинно оцінювати зарплати за медіанними величинами, не враховуючи заробітки вузького кола топ-менеджерів, багатомільйонні оклади яких істотно впливають на підсумкові середні показники.

Перспективи весни

Аналітики ринку праці прогнозують вже в найближчі місяці як подальше зростання заробітків, так і все більше їх розшарування за темпами збільшення. HR-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна назвала шість сфер-лідерів, де зарплати зростатимуть швидше, ніж в середньому по країні. Це виробництво, в тому числі будівництво, роздрібна торгівля, продаж товарів і послуг, IT-сфера, студенти й адміністративний персонал.

«У 2018 році середня пропонована зарплата склала 11 767 грн, середня очікувана зарплата – 13 161 грн, це більше, відповідно, на 2700 і 2800 грн, ніж в 2017 році, – каже Пашкіна. – Але навіть на одному і тому ж підприємстві, наприклад, інженеру-технологу з великим досвідом роботи пропонують 15 тис. грн, без такого досвіду – вдвічі менше. Водночас мають перевагу фахівці навіть без досвіду роботи, але які досконало знають англійську мову – вони можуть знайти в Україні місце у філії відомих іноземних компаній, причому зі стартовою офіційною зарплатою понад 15 тис. грн».

Приблизно на рівень інфляції (7-10%) підвищаться зарплати бюджетників. А ось економістам і юристам, які працюють поза бюджетною сферою, як і раніше, не варто розраховувати на підвищення і так невеликих зарплат через те, що претендентів більше, ніж вакансій. Наприклад, юристам в регіонах пропонують ставку 6-7 тис. грн. Дорошенко зазначив, що в Україні, за статистикою, за останні 14 років середня реальна зарплата стабільно зростала від 20% і вище, і тільки три роки її зростання було меншим за 10%.

«Варто розраховувати на те, що номінальна середня зарплата в 2019 році знову зросте більш ніж на 20% (+1800 грн/міс.), – прогнозує Дорошенко. – А реальна зарплата підвищиться всього на 12-14% через ризики, закладені в курс гривні».

Скільки платять нашим на Заході

Зростання зарплат в Україні підштовхує і дефіцит робочої сили за кордоном, причому не тільки в сусідній Польщі, але і в інших країнах Східної і Західної Європи. Так, за даними rabota.ua, в IV кварталі 2018 р. середня пропонована зарплата в зарубіжжі зросла на 13,5% порівняно з III кварталом, або до 41 775 грн. Будівельному монтажнику-теслі в Чехії готові платити в перерахунку на гривні 25 тис. грн/міс., зварнику – 60 тис. грн, електрику в Угорщині – 31 тис. грн, водію-далекобійнику в Литві – 66 тис. грн. Але експерти попереджають, що нерідко обіцянка високих зарплат нівелюється завищеними вимогами до праці, і на ділі працівникам платять набагато менше. І радять влаштовуватися на роботу тільки офіційно через фірми, що легально працюють в Україні, і в жодному разі не платити їм за «працевлаштування». Бо всі послуги з підбору персоналу рекрутинговими структурами оплачує роботодавець.

https://news.finance.ua

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад