Українських металургів продовжують скорочувати

Як пишуть «Економічні вісті», минулого тижня керівництво ПАО Арселорміттал Кривій Ріг (АМКР, Кривій Ріг) заявило про зацікавленість надалі у зниженні чисельності персоналу, що пояснюється намірами збільшити продуктивність праці.

"Якщо на Азовсталі на кожного працівника доводиться 240 тис. т виробленої продукції, то на нашому комбінаті лише 170 тис. т",- повідомив сайт Укррудпром з посиланням на директора департаменту з персоналу АМКР Ірину Єфимчук.

Відповідно до звітності 13 найбільших підприємств української металургії, загальна середньооблікова чисельність їхніх співробітників в 2010 р. у порівнянні з 2008 р. скоротилася на 40498 осіб. А в порівнянні з 2009 р. - на 16604 особи.

Єдиним підприємством, де в 2010 р. відбулося істотне збільшення чисельності штатного персоналу, стало ПАО Донецький ЕМЗ. "За рахунок поновлення роботи обтискного цеху в жовтні 2010 р. ми змогли працевлаштувати близько 1000 осіб",- сказали в прес-службі підприємства, відмовившись уточнити загальну кількість працівників.

На багатьох підприємствах ГМК відбувається скорочення чисельності працівників за рахунок переведення допоміжного персоналу в окремі юридичні підприємства, хоча люди продовжують працювати на колишніх місцях. Це так звані аутсорсинг і аутстаффінг.

Аналітик ІК Dragon Capital Олександр Макаров зазначає, що подібне рішення дозволяє скоротити витрати на персонал, який працює за пільговими списками професій (зокрема, за ними передбачені підвищені відрахування до фонду страхування від нещасних випадків), а також спростити роботу менеджменту підприємств.

У минулі роки аутсорсинг активно застосовувався на підприємствах Метінвест Холдингу, тому можна чекати, що вже найближчим часом подібні програми почнуться на ММК ім. Ілліча, що у нинішньому році був інтегрований у корпоративну структуру групи.

Нагадаємо, найбільший приріст надходжень до Державного бюджету України спостерігається в металургійній галузі та машинобудуванні. У першому півріччі 2011 року металурги збільшили платежі в бюджет в 4,1 разу. Підприємства машинобудування - в 2,2 разу.

За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад