Чому варто наймати співробітників у віці за 50

Чому варто наймати співробітників у віці за 50

В Україні ж навколо працівників 50+ досі витає безліч міфів, перешкоджаючи їх успішному найму та відлякуючи роботодавців. Але якщо абстрагуватися від стереотипів і подивитися свіжим поглядом, то стає цілком очевидно, що рекрутинг фахівців зрілого віку не тільки додає плюсів до соціальної відповідальності, але й приносить реальну вигоду компанії.
Почнемо з елементарної арифметики: жоден 30-річний претендент, яким би вундеркіндом він не був, не зможе похвалитися 40-річним досвідом. Фахівці старшого віку часто не тільки володіють унікальним набором знань і навичок, якими із задоволенням будуть ділитися, вони також більш зрілі в своїй області, мають велику базу професійних контактів і «набили не одну шишку» у вирішенні конфліктів. Як показує наша практика, навіть найпрогресивнішій і найінноваційнішій компанії потрібні «старійшини роду», які завдяки своїй життєвій мудрості зможуть оперативно вирішити цілий набір ситуацій просто тому, що вже не раз з ними стикалися.
Найпоширеніша омана, що люди у віці технічно не так підковані, як молоді, які пристосувалися до смартфонів, планшетів і лептопів ще з пелюшок. Але давайте пройдемося по фактах: комп'ютери в офісному побуті використовують вже понад 20 років, а творцям мережі та багатьом IT-магнатам далеко за 50. І якщо вже предметно замислитися, то тривалі взаємини з гаджетами та Інтернетом швидше пов'язані з достатком, ніж з цифрою в паспорті. Виходячи з цієї логіки, IT-компаніям варто було б наймати тільки представників середнього класу.
Якщо з досвідченими фахівцями ви пов'язуєте страх частих проблем зі здоров'ям і низький життєвий тонус старшого покоління, то радимо звернутися до свіжої статистики інфарктів і емоційного виснаження у працівників у віці 25-50 років.
Ще одна хибна думка, що зрілі таланти коштують дорожче. Але ми знаємо: висока вартість не завжди є показником якості, й можна знайти хороші туфлі подешевше. Так чому вік здобувача повинен бути головним мірилом ставки?
По-перше, ви можете обмежити зарплатну вилку ще на першому етапі рекрутингу, відразу відсіявши тих, кого вона не влаштовує. По-друге, якщо вам підходить тільки цей конкретний зрілий фахівець, а бюджет не дозволяє придбати його, подумайте, які додаткові «плюшки» ви можете йому запропонувати. Це може бути зайнятість по певних днях тижня або ж гнучкий графік з частковою віддаленою роботою. З нашого досвіду, медичне страхування або освітні програми можуть бути вагомішими для людей поважного віку, ніж розмір окладу.
І нарешті, наскільки ймовірним є, що ваш віковий фахівець спонтанно звільниться і поїде в пошуках себе в Азію, а вам доведеться витрачати ресурс на пошуки й навчання нового співробітника? Наймати зрілі таланти, у яких в пріоритеті стабільність, менш ризиковано й більш вигідно.
Що ж ми отримуємо, наймаючи працівників 50+? Вони давно в бізнесі, сфокусовані, самодостатні та відкриті, надійні й часто більш організованіші, тому що крім вашої компанії, вони вже встигли заменеджерити як мінімум своїх дітей, і як максимум – правнуків. Робота в поважному віці – це як вікова вагітність, коли точно знаєш, чого хочеш, як треба і як буде краще. Ці співробітники не будуть перестрибувати з місця на місце, якщо вони знайшли те, що до душі, вони тут і залишаться. І нарешті, чим різноманітніше буде колектив у віковому розрізі, тим ширший спектр завдань, з якими зможе успішно впоратися ваша компанія.
https://hrliga.com/


За матеріалами hitjob.com.ua

всі новини

Роздрукувати сторінку


Нагору Назад